Żywienie w przedszkolu

Żywienie w przedszkolu

Zasady żywienia dzieci w naszym przedszkolu.

  1. W naszym przedszkolu podajemy dzieciom 3 główne posiłki dziennie (śniadanie, obiad, podwieczorek) oraz dodatkowo owoce i napoje, które pokrywają 75 proc. dziennego zapotrzebowania dziecka na energię oraz pozostałe składniki pokarmowe.
  2. Posiłki są serwowane o stałych porach, z uwzględnieniem 2–3 godzinnych przerw.
  3. Wszystkie posiłki są spożywane przez dzieci przy stołach, w spokojnej i przyjaznej atmosferze.
  4. Posiłki trwają około 30–45 minut, dzieci nigdy nie są zmuszane do zjedzenia wszystkiego.
  5. Dziecko ma zawsze możliwość poproszenia o dokładkę.
  6. Dziecko spożywa posiłek samodzielnie, jednak przy stałym wsparciu i opiece personelu.
  7. Pomiędzy posiłkami dzieci mają do dyspozycji wodę niegazowaną.
  8. Pomiędzy posiłkami nie podaje się dzieciom żadnych przekąsek.
  9. Słodycze nie są nigdy wykorzystywane w przedszkolu jako nagroda za zjedzony posiłek.
  10. Tygodniowe jadłospisy przygotowywane dla przedszkola bazują na dobrej jakości owocach i warzywach sezonowych, które są najlepszym źródłem witamin i składników mineralnych.
  11. Systematycznie staramy się prowadzić zajęcia dotyczące żywności i zasad prawidłowego żywienia, z zaangażowaniem uczestniczymy w konkursach i akcjach promujących właściwe nawyki żywieniowe
  12. Wybór produktów spożywczych serwowanych dzieciom opiera się na zasadach racjonalnego żywienia, a zbilansowana i urozmaicona dieta dostarcza składników pokarmowych niezbędnych do rozwoju młodego organizmu.

 

Zasady żywienia dzieci w wieku przedszkolnym – wskazówki dla rodziców

  1. Dzienny jadłospis dziecka powinien opierać się na pięciu posiłkach (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) serwowanych o stałych porach, z uwzględnieniem trzy–czterogodzinnych przerw.
  2. Jeżeli w przedszkolu dziecko otrzymuje trzy posiłki zadbaj o to, aby przed wyjściem z domu Twoje dziecko zjadło małą przekąskę (nie słodką), a po powrocie z przedszkola kolację lub posiłek obiadowo-kolacyjny. Nie karm dziecka przed snem lub w nocy. Staraj się zachować taki sam rozkład godzinowy posiłków zarówno w tygodniu, jak i w weekend.
  3. Wszystkie posiłki Twojego dziecka powinny być spożywane przy stole.
  4. Posiłkom powinna towarzyszyć miła i spokojna atmosfera, bez zabaw i telewizji. Jeżeli to tylko możliwe, spożywaj posiłki razem z dzieckiem przy stole. Widząc rodzica jedzącego dziecko chętnie będzie go naśladować.
  5. Posiłek dziecka powinien trwać nie dłużej niż 30 minut, po tym czasie talerz należy zabrać. Pamiętaj o zasadzie: to rodzic/opiekun decyduje o tym, co, kiedy i gdzie zje dziecko, a dziecko o tym, czy zje i ile.
  6. Jeżeli dziecko grymasi i nie chce jeść, nie zwracaj na nie uwagi i nie przekonuj na siłę do zjedzenia posiłku. Nigdy nie zmuszaj dziecka do zjedzenia wszystkiego z talerza.
  7. Nie zmuszaj dziecka do próbowania nowych produktów, jeżeli jednoznacznie się temu sprzeciwia.
  8. Nieznane wcześniej dziecku produkty spożywcze pozostaw w trakcie posiłku w jego zasięgu, dziecko chętniej spróbuje nowych produktów, mogąc samodzielnie o tym zdecydować.
  9. Jeżeli Twoje dziecko twierdzi, że nie jest głodne, nie zmuszaj go do jedzenia. Wywieranie presji przyniesie odwrotny skutek i wywoła negatywne skojarzenia.
  10. Chwal dziecko za ładnie zjedzony posiłek.
  11. Nie wykorzystuj słodyczy jako nagrody za ładnie zjedzony posiłek lub jako motywacji do jego zjedzenia.
  12. Pozwól dziecku na samodzielność, nawet jeżeli oznaczałoby to spożywanie posiłków rękoma i duży bałagan w kuchni.
  13. Maksymalnie ogranicz w diecie dziecka słodycze, batony, słodkie deserki, dosładzane płatki śniadaniowe, kupne ciastka, biały cukier, napoje słodzone i żywność wysoko przetworzoną: jedzenie typu fast food, napoje gazowane, chipsy.
  14. Systematycznie zapoznawaj się z jadłospisem Twojego dziecka w przedszkolu, aby posiłki serwowane w domu stały się ich uzupełnieniem, rozmawiaj z dzieckiem o produktach i potrawach, które tam się pojawiają, aby zainteresować dziecko jedzeniem.
  15. Angażuj dziecko w pracę w kuchni, maluch z dużo większym apetytem zje własnoręcznie przygotowany posiłek.

  

  

 

Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji 

ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) NR 78/2014

z dnia 22 listopada 2013 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w odniesieniu do niektórych zbóż powodujących alergie lub reakcje nietolerancji oraz żywności z dodatkiem fitosteroli, estrów fitosteroli, fitostanoli lub estrów fitostanoli

KOMISJA EUROPEJSKA, uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (1), w szczególności jego art. 10 ust. 2 i art. 21 ust. 2, a także mając na uwadze, co następuje:

W załączniku II do rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 ustanowiono wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji. W załączniku II pkt 1 wymienia się m.in. kamut i orkisz. Kamut jest jednak zarejestrowanym znakiem towarowym rodzaju pszenicy, znanego jako „pszenica khorasan”, zaś orkisz również jest rodzajem pszenicy. Należy zatem wskazać „pszenicę khorasan” i orkisz jako rodzaje pszenicy w pkt 1 wspomnianego załącznika.

 

Załącznik II

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
    2. maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
    3. syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    4. zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
    2. żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
    2. mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
    3. fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    4. estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    1. serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    2. laktitolu;
  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne.